Hiusten värjäys kasviväreillä - Sumilayi Suomi

Hiusten värjäys kasviväreillä

Mariia bloggaa Sumilayin blogissa kiharan hiuksen metodista, hoidosta, tuotteista ja kokemuksista jakaen parhaat vinkkinsä.

Hiusvärit ovat kuuluneet elämääni vuosikymmenet, joskin viime vuosina enää hyvin harvakseltaan. Olin pari vuotta sitten, ennen kiharamatkani alkua sellaisessa ristiriitaisessa tilanteessa itseni kanssa että toisaalta tuntui himpun verran haastavalta olla "harmaa" (ja väistämättä harmaiden määrä keskellä päätä oli kuitenkin alkanut vakiintua), toisaalta ajatus kemikaalien käyttämisestä turhamaisuuden vuoksi soti sekin ajatusmaailmaani vastaan.

Jatkoin siis curly girl-arkeani katsellen itseäni peilistä suurimmaksi osaksi hyväksyen ikääntymisen ja kiittäen siitä että minulla on runsaasti hiuksia ja kauniita kiharoita ja välillä jotakuinkin sellaisella "itkee kadotettua nuoruutta"-meiningillä tuntien kuinka vuodet vilistävät ohitseni. Jestas mitä ajanhukkaa moista surkutella 😄😄😄

Koska luonnolliset tuotteet itseni ja hiusteni hoidossa olivat tulleet osaksi rutiinejani monelta osin jo ennen kiharamatkaani, oli niiden valinta kiharoideni hoidon myötä myös selvä suunta. En ole tosin ollut enkä uskoakseni tule olemaankaan fanaattinen tämän asian kanssa eli tuotteista voi satunnaisesti löytyä jotain synteettistäkin. Annan sen itselleni anteeksi.

Huomioni oli joka tapauksessa alkanut kiinnittyä kasvivärien jännittävään maailmaan ja löysin itseni toistuvasti selaamassa aiheeseen liittyviä keskusteluja sekä googlaamassa tuotevaihtoehtoja. Ajatus kasvivärien käytöstä vahvistui siihen pisteeseen että päätin kokeilla. Aikaa tuosta hetkestä taisi silti kulua lähemmäs vuosi sillä en uskaltanut tehdä värivalintapäätöstä. Käsittämätöntä miten suuriakin päätöksiä olen elämäni varrella tehnyt ihan hetkessä ja nyt annoin tällaisen asian viivästyttää värjäystä niinkin pitkään! Perfektionisti minussa puskee pintaan mitä ihmeellisimmissä yhteyksissä, hah!

Ensimmäisen värjäyksen tein ennen joulua 2020 ja tarkoitukseni oli tehdä toinen lähes perään mutta joulu, työt ja maallemuutto tulivat väliin ja värjäys siirtyi.

Kasvivärjäys kiharalle hiukselleCultivators valikoitui tuotemerkiksi jo tuolloin joulukuussa sen saamien positiivisten palautteiden vuoksi, mutta se ei toki ole ainoa tuotemerkki. Muita merkkejä ovat esim. Radico, Khadi, Sante ja kampaamosarjana Ekopharma. Näistä muista en voi sanoa suuntaan enkä toiseen mitään omakohtaisen kokemuksen puutteessa mutta jossain tuli vastaan Khadin suuremmasta harmaanpeittokyvystä jotain kokemuksia. Oliko jonkun tietyn sävyn aikaansaama juttu vaiko laajempi ero tuotemerkkien välillä, en tiedä. Suosittelen siksi oman taustatyön tekemiseen jos aiot värjätä muulla kuin Cultivatorsilla, kirjoitukseni keskittyessä ainoastaan tämän merkin käyttökokemukseen.

Jos hiusten värjäys on sinulle uutta, hiukset ovat vahvasti ja pitkään synteettisillä aineilla värjätyt tai olet muuten arka hiustesi suhteen, kannattaa varata aika osaavalle kampaajalle. Itse olen sellainen "syteen tai saveen"-ihminen sitten kun vaan olen päättänyt, että nyt teen. Eli vaikka päätökseni aloittaa kesti vajaan vuoden, en sen jälkeen enää miettinyt lopputuloksen onnistumista tai että pystynkö omineni ylipäätään värjäämään, aloin vaan hommiin. Hassua sinänsä!

Hankin loppujen lopuksi kahta eri värisävyä, walnutia ja caramelia sillä tavoitteeni oli saada lähes omaa tummuusastetta vastaava sävy (walnut) ja siihen lämmintä kiiltoa joka ei olisi punainen vaan enemmän kullanruskea (caramel). Punapigmentti hiuksissani on aika voimakas joten oletettavaa oli että punaisuutta joka tapauksessa tulisi esiin. Tiesin joulukuun kokemuksella (ja asiasta jo aiemmin lukeneena), että ainakaan nämä minun sävyni eivät tulisi peittämään harmaitani eikä se itse asiassa edes ollut tavoite vaan se että saan harmaat sulautumaan muihin hiuksiini, jotka kuitenkin ovat varsin tummat. Alla olevassa kuvassa näkyy harmaiden määrä hiuksissani. Kadotetun nuoruuden perään en itke mutta jos vähän sellaista pehmeämpää kontrastia saan niin kiva 😉😃 

Kasvivärien yksi iso ero tavanomaisiin väreihin on se etteivät ne "täytä" hiusta vaan jäävät hiuksen pintaan. Näin ollen intensiivisyyttä saa aikaan useammilla värjäyskerroilla värin kerrostuessa. Tämä myös saa hiuksen paksuuntumaan. Ei hassumpaa! Mihin lie tässä vielä tulen pääsemään kun oikein innostun.

Värjäysiltana aloitin projektini lukemalla ohjeet huolellisesti ja pariinkin kertaan. Pesin hiukseni hoitoaineella ja luotin sen riittävän sillä käytän niin vähän tuotteita ettei hiuksiini mitenkään erityisen voimakkaasti kerry tuotejäämiä. Joku voimakkaampi pesu voisi kuitenkin olla paikallaan jos omat hiuksesi ovat alttiimmat "build-upille" eli tuotteiden kerrostumiselle hiusten pintaan. 

Pesun jälkeen pyyhekuivasin, tai siis t-paitakuivasin hiukseni hyvin ja sekoitin väripussit - 2x walnut ja 1x caramel - lämpimähköön veteen. Levitin värin tyvestä alkaen huolellisesti edeten latvoja kohti.

Kiharahius ennen värjäystä

Kuva: vas. harmaat keskellä päätä, oik.ylh. värisävy hiuksissa ennen värjäystä, oik.alh. pestyt (co-wash) pyyhekuivat hiukset

Kasviväri kulhossa

Kuva: vas. jauheet posliiniastiassa, sekoitin muovilusikalla. Oik.ylh. valmis löysähkö "puuro". Oik.alh. "värjäysasema" valmiina

Väripuuron levittämiseen menee pitkissä hiuksissa aikaa mutta ensimmäisestä kerrasta jo olin oppinut että aikailla ei kannata vaan edetä niin sujuvaa tahtia kuin pystyy. Massa muuttui hiuksissa nopeasti jännän kovaksi ja karkeaksi eikä hiuksia oikein meinannut saada irti toisistaan. Rauhallisesti tyvestä latvaan edeten ja saman suunnan liikkeissä muutenkin pitäen  levittäminen silti onnistui ja tuntui että sain myös värin kaikkiin hiuksiin. 

Mies kommentoi alla olevat kuvat napatessaan kevyesti 😅 ruohoisaa hajua kylppärissä. Hei -  suoraan luonnosta, mitäpä muuta voisi kuvitella tuoksun olevan.

Kasviväri kiharassa hiuksessa vaikuttamassa

Kasviväri päässä

Kuva: värit onnistuneesti levitetty! Sitten odotetaan.

Kasvivärjäyksessä vaikutusaika on pidempi kuin tavanomaisissa väreissä ja huoletta voikin värin antaa vaikuttaa ihan kunnolla niin saa intensiivisemmän lopputuloksen.

Kasvien väriaineita joista sävyt syntyvät ovat mm. indigo, henna, hibiscus, sahrami ja cassia (joka värittömänä lähinnä antaa kiiltoa). Itselleni ajatus siitä että todellakin voin aistia luonnon läheisyyden värjätessä on hymyilyttävän mukava.

Markkinoilla on myös kasviväreiksi naamioituja tuotteita, joissa kuitenkin on synteettisiä aineosia joten kannattaa olla tarkkana!

No niin - laitoin pakkauksessa mukana tulevan kertakayttömyssyn päähän, päälle kiedoin ohuen roskapussin ja paketoin vielä koko komeuden t-paitaan niin että väri sai muhia hyvin lämpimässä. 1,5 h hujahti helposti elokuvaa katsellen. Näillä väreillä 60-90 min. oli ohjeen mukainen suositusaika mutta käsittääkseni kaksikin tuntia on ihan jees, varsinkin jos sinulla on historia huonosti tarttuvien värien kanssa.

Värjäyksen ajankohdan olin muuten itse valinnut tietoisesti juuri tuolle kyseiselle päivälle. Mitä enemmän aiheeseen olen paneutunut, sitä paremmin huomaan ja uskon kuunvaiheen vaikutuksiin eri asioihin liittyen ja tässä tapauksessa värin kestävyyteen. Päivä oli yläkuun eli nousevan kuun viimeisiä päiviä ennen täysikuuta joka on parasta aikaa. Alakuulla eli laskevalla kuulla en itse enää värjäisi. Saattaa kuulostaa hassulta mutta jos alat miettiä niin saatat muistaa tilanteita jolloin leikkaukset, värjäykset ja pesut vaan ovat onnistuneet oudon hyvin - tai huonosti. Mitä jos kaiken takana onkin aina ollut kuu??!!

Vaikutusajan jälkeen huuhtelin hiukset huolellisesti (en pessyt) ja laitoin reilusti hoitoainetta jonka tavalliseen tapaan "squishailin" eli puristelin hyvin märkiin hiuksiin. Huuhdoin jälkeen laitoin tutun pienen tipan jätettävää ja vähän muotovaahtoa. Hiukset tuntuivat erinomaisilta jo märkänä ja kunhan ne kuivuivat, olin myös erittäin iloinen lopputuloksesta.

Värjätty kihara hius

Kuva: huuhdotut, hoidetut hiukset

Alla olevissa kuvissa hiukset värjäysiltana ja seuraavana päivänä päivänvalossa. Värin sanotaan syvenevän pari vrk värjäyksestä joten liian hätäisesti ei kannata tehdä päätelmiä vaan antaa tuloksen rauhassa kehittyä.

Itse kuitenkin näin jo heti samana iltana että väri oli juuri sellainen mitä tavoittelin ja vaikka se siitä syvenisi niin sävy miellytti joka tapauksessa. Kyllä kannatti!

Värjätty kiharahius

Valmis, kauniisti värjätty kiharahius

Kasvivärjäyksen plussia:

 • 100% luonnontuotteita
 • Vegaanisia tuotteita
 • Hoitavat ja vahvistavat hiuksia
 • Lisäävät kiiltoa joka kestää
 • Eivät jätä jälkeensä niin selvää kasvurajaa kuin vaikkapa tavanomainen kestoväri
 • Sävyjä voi sekoitella 
 • Sävyt ovat kauniin luonnollisia
 • Eivät allergisoi samalla tavalla kuin synteettiset värit
 • Voidaan käyttää vaikka peräkkäisinä päivinä uudestaan sävyn voimakkuuden takaamiseksi tai harmaiden paremmaksi peittämiseksi

Mahdollisia miinuksia (itselle ei ole ollut):

 • Haju
 • Värin levitys voi olla haastavaa yksin
 • Joissain hiuksissa (käsitellyissä?) tietyt sävyt voivat vihertää
 • Väriä on haastava saada pois jos haluaisi muuttaa sävyä erilaiseksi
 • Viileiden sävyjen aikaansaminen ilman tummuutta voi olla vaikeaa 
 • Vaalennus ei onnistu 
 • Harmaiden peitto kokonaan voi olla hankalaa valitusta sävystä riippuen
Säästäväisenä tyttönä voin vielä tyytyväisenä todeta saaneeni jo kaksi värjäyskertaa n. 30 €:lla ja vielä jäi caramel-sävyä kahteen seuraavaan kertaan. Unelmoin tosin kyllä ammattilaisenkin käsittelystä jolloin itse saan keskittyä nauttimaan.
Kultakuorrutettu kiharahiustyvi
Before After - kiharahius värjäystä ennen ja sen jälkeen

Kuvat: ylhäällä näkyy mitä harmaille tapahtui,  eli saivat kultakuorrutuksen ja kiiltävät kauniisti (sävy kuvassa on hieman vääristynyt) Alhaalla rinnakkain hiukset ennen värjäystä ja värjäyksen jälkeen.

Itselleni näiden kahden kerran kokemuksella on auennut uusi ihmeellinen maailma ja hassua sinänsä, minä joka aina olen karttanut punaista, en enää näiden myötä olekaan ihan niin punavastainen. Tosin tämä kullanpunerrus ehkä kuitenkin on riittävä enkä ainakaan vielä ensi kerralla aio pelkkää hennaa laittaa päähäni. Luulisin……..

Tässä vielä kuva neljä päivää värjäyksen jälkeen (ilman pesua) Kaunis kiilto ja syvä väri olematta liian tumma. Tykkään!

Kaunis väri ja kiilto kasvivärjätyssä kiharahiuksessa

Toivottavasti kokemukseni rohkaisi sinuakin kokeilemaan kasvivärejä joko itse laittaen tai kampaajan tekemänä. 

Ensi kertaan, pysy kuulolla ❤️

Mariia ☀️