Sukellus Curly Girl-metodiin osa 1 - Sumilayi Suomi

Sukellus Curly Girl-metodiin osa 1

1 kommentti
Mariia bloggaa Sumilayin blogissa kiharan hiuksen metodista, hoidosta, tuotteista ja kokemuksista jakaen parhaat vinkkinsä.
Curly Girl metodi

 Kaksivuotias Curly Girl

Aloitetaan alusta. Minä olen Mariia: aikuisten poikien äiti, kohta 20 vuotta yrittäjänä työskennellyt hyvinvoinnin sanansaattaja, rakkaan mieheni puoliso, Ruusulan vegaani ”emäntä”, kaikkea vihreää popsiva viherpiipero, Lappia rakastava paljasjalkailija ja Curly Girl.

Sinulle merkityksellisintä on kuitenkin kiharamatkani ja siitä tulen kirjoittamaan täällä Sumilayin blogissa.

Kaksi vuotta sitten, helmikuussa 2019, törmäsin messuilla ystävääni ja aika nopeasti katseeni kiinnittyi hänen hiuksiinsa enkä voinut olla kysymättä mitä ihmettä niille oli tapahtunut. Sain vastaukseksi jotain jostakin metodista ja lupauksen linkistä ryhmään josta selviäisi enemmän. Kiinnostavaa! Olinhan tuskaillut luonnontaipuisien hiusteni kanssa jo vuosia ja olin ollut hetkittäin valmis ajamaan pääni kaljuksi että pääsen ärsyttävästä pörröpehkostani. Suoristusrauta oli antautunut hiusteni edessä jo vuosia sitten ja ulkoilman tai sisäilmankin suuri kosteusprosentti oli kiharoideni mielestä lähinnä tapa kostaa tunnit jotka olin viettänyt peilin edessä yrittäen saada säkkärät jonkinlaiseen järjestykseen. 

Innostunut kihelmöinti jonka sinäkin varmasti olet tuntenut jonkun uuden ja jännittävän asian äärellä sai minut heti liittymään tuohon ystäväni linkkaamaan Facebook-ryhmään (Curly Girl-Suomi, suosittelen!)  ja tunsin aika nopeasti miten taivas aukeni ja kellot alkoivat soida! ”Mitä mä juuri löysin?? Onko mulla tosiaan toivoa saada hiukseni kuntoon ja jopa oikeiksi kiharoiksi?!”

Aivan käsittämättömän vauhdikas tapahtumaketju alkoi viedä minua syvemmälle Curly Girl-metodiin jolla mitä ilmeisimmin voisin siis saada hiukseni voimaan paremmin ja sitä kautta pehkoni muuntautumaan kiharoiksi jotka ne kaiketi jossain toisessa ulottuvuudessa olivat. Uskomatonta mutta ryhmän ja netin kuvien perusteella ei ollut syytä olla uskomatta. 

Curly Girl metodi oli rantautunut Suomeen jo muutama vuosi aiemmin, miksi minä en ollut kuullut siitä mitään!? Minulle selvisi että kyseessä oli kampaaja Lorraine Masseyn 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa kehittämä tapa hoitaa luonnonkiharaa hiusta. Varsinkin afroamerikkalainen (ei toimikaan ainoana) hiuslaatu on karhea ja voimakkaasti kihartuva mutta länsimaalainen kulttuuri ei  ole suosinut tällaista hiuslaatua vaan suoraa, suoristettua ja silkinpehmeää joten lukemattomat kiharahiuksiset elivät (ja elävät edelleen) pyrkien kaikin tavoin peittämään luonnolliset hiuksensa.

Sulfaatteja, hiusten rakennetta rentouttavia tuotteita, alkoholia, silikoneja, suoristusrautoja, laitteita ja aineita pilvin pimein piilottamaan se mitä itse kukin oikeasti on mutta myös kuivattamaan luonnostaan kuivempi luonnontaipuisa hiuslaatu niin että noidankehä on valmis: tarvitset lisää aineita ja rutiineja että saisit hiuksesi "kuntoon." Sanon kuitenkin jo tässä vaiheessa ja tulen todennäköisesti sanomaan monessa muussakin tekstissä ei ettei Curly Girl-metodi ole simsalabim-juttu jolla kaikkien pienimmätkin laineet hetken päästä heiluvat tuulessa valtaisana hyvinvovana kiharapilvenä. Metodi on paluu (hius)juurille, se on oman hiustyypin arvostamista ja kunnioittamista ja hellää hoitamista. Se että lopputuloksena voit saada paremmat laineet tai tiukemmat kiharat on bonus siitä miten ja kuinka paljon hiuksia hoidat. Huikea bonus kyllä ja aikamoinen ihme sinänsä. Voit jo alkumetreillä tai missä tahansa kohdassa matkaasi itse valita haluatko keskittyä ainoastaan parantamaan hiustesi kuntoa kosteuttaen vai lisäksi tehdä enemmän ja auttaa kuntoutuvien hiustesi laineita ja kiharoita olemaan parhaalla mahdollisella tavalla sitä mitä ovat eli käyttämään myös enemmän tai vähemmän muotoilutuotteita.

Jatketaan! Tein faceryhmästä tietoa kerättyäni itselleni kauppalistan ja pienimuotoisen sanakirjan paperilapulle.

Tuotteita, jolla Mariia aloitti Curly Girl metodinsa

Kuvassa vasemmalta oikealle: Urtekram sulfaatiton shampoo jota käytin todella pitkään alussa. (Sisältää proteiinia). Organic shop-hoitoaine jota myöskin käytin ainoana hoitsikkana monta pullollista. Urtekram kookoshoitsikka. Ei toiminut minulla ja jäi käyttämättä. Urtekram, lasten selvittävä hiussuihke. Käytin mutten huomannut mitään koska ymmärsin myöhemmin että hiukseni olivat alusta asti itse asiassa terveet eikä takkuuntuneet. Wella Eimi muotovaahto. Käytin välillä geelin alla lisänä. Lisäsi volyymiä. XZ energisoiva hoitovoide jäi käyttämättä niin kuin Urtekramin suihkekin ja samasta syystä. Organic shop hiusnaamio. Tämä kyseinen ei ollut lemppari mutta toinen saman sarjan kyllä. Se on säännöllisesti käytössä edelleen.

Sanasto oli kummallista ja pääni aivan pyörällä mutta intoa oli niin paljon että ostoksille oli päästävä. Kaupoista tarttui jonkinmoisen salapoliisityön jälkeen sopiviksi luokiteltuja tuotteita (kuva yläpuolella) ja pääsin aloittamaan. Uudenlaisella shampoolla pesu jolla riisuttiin hiuksista erinäisiä jäänteitä vanhoista tavoista. Sen jälkeen hoitoaineella pesu (jep, luit oikein), suihketta, muotovaahtoa, geeliä ja mitä kaikkea muutakin jatkoksi. Lopuksi  t-paita solmuun hiusten ympärille. Tuntien ja taas tuntien kuivumisen odottelun jälkeen tadaa!! Uskomatonta mutta totta, hiuksilleni oli jo heti ensimmäisten toimien seurauksena tapahtunut jotain. Ystävälle hehkutukset saman tien ja niin jatkoimme alkanutta kiharamatkaa yhdessä.

Ennen metodia

Ihan alku sujui - luulin - paitsi että eipäs sujunutkaan. Kuvittelin päässeeni helpolla mutta hetken päästä se iski: LÄHMÄ!! Hiukset näyttivät ja tuntuivat kamalalta. Ihan kuin päässä olisi ollut jotain rasvan ja perunajauhojen sekoitusta, hyi yök. Tutkin ja luin lisää ja sain selville ettei ollut mitenkään kummallista olla lähmäpää ensimmäisinä viikkoina, ehkä jopa pidempään. Ehei, en suostu! Pengoin syvemmälle asioihin ja löysin tietoa hiusten huokoisuudesta ja siitä miten eri tavalla jo senkin takia hiukset voivat käyttäytyä. Opin että matalahuokoisille hiuksille, jotka omani tuntuivat tuolloin olevan, voi toimia hoitoainepesua paremmin sulfaatiton mieto shampoo ennen hoitoainetta joten otin sen käyttöön ja siitä eteenpäin sain nauttia kiiltävistä hiuksista joissa kiharat muuttuivat pikkuhiljaa kiharammaksi ja kiharammaksi.

Otetaanpa hetki takaisinpäin. Mitä, käytetään ja mitä ei?

Minäpä avaan asiaa.

Metodissa jätetään pois 
 • Sulfaatit (ne vaahtoavat aineet) 
 • Tietyt kuivattavat alkoholit (et todellakaan halua kuivia hiuksia)
 • Vahat (kerrostuvat inhottavasti)
 • Hiuslakka (hirmuinen määrä kuivattavaa alkoholia)
 • Silikonit (kiiltoa ja kammattavuutta mutta minkä kustannuksella) 
 • Synteettiset hiusvärit (kuivattavat)
 • Tiiviit harjat ja kammat (hei, jos sulla on minkäänlaista taipuisuutta niin tiedät kyllä mitä nuo tekevät)
 • Kuumaa puhaltavat hiustenkuivaajat (huih, kiharani kavahtavat nykyään jo ajatuksestakin)
 • Suoristusrauta (pahimmillaan tuntien työ kuumaa käyttäen, ei hyvä)
 • Froteepyyhe (imaisee kosteuden liian tehokkaasti)
 • Puuvillainen tyynyliina (hankaa ihanasti hiukset pörröön)

Hiustenhoitotuotteet joihin olet ehkä tottunut ovat kuin kaksiteräinen miekka, ne vievät hiuksista pois jotain mutta kuin taikaiskusta saavat ne seuraavassa hetkessä kiiltämään kilpaa auringon kanssa ja tuntumaan silkinsileiltä. Näin ”kaikilla kavereilla” mutta jos sinulla onkin luonnontaipuisat hiukset, ovat hiuksesi luonnostaan kuivemmat  ja nuo tuotteet tekevät kaikkea muuta kuin hyvää. Pidemmän päälle sinulle on saattanut käydä niin kuin minulle, sattumalta välillä hyvä hiuspäivä mutta useimmiten talvella sähköistä ja littanaa lirua, kesällä kosteudesta villiintyvää pörröistä pehkoa. Täysin hallitsematonta joka tapauksessa.

Jättämällä yllä lueteltuja aineita sisältävät tuotteet pois rutiineistasi, vaihtamalla tyynyliinan satiiniseen ja hiuspyyhkeen mikrokuituiseen tai t-paitaan (pörröntorjuntaa!), tiheät harjat ja kammat harvapiikkisiin ja hellävaraisiin (jos ollenkaan), silmämunatkin kuivaksi puhaltavat kuivaajat lempeisiin viileää puhaltaviin diffuuseri-kuivaajiin oletkin jo ihan ammattilainen! Näin on ainakin käytännössä, todellisuus on e h k ä hieman toinen ja opettelu vie aikansa.

Metodiin sopivan shampoon jälkeen

Ensimmäisen ”mihin olen pääni työntänyt”-hetken saatat kokea kun katsot kylppärissäsi tuotevalikoimasi takatekstejä. Epätoivo voi hiipiä mieleen kun vain hyvällä säkällä löydät jonkun pullon joka ei sisällä kiellettyjä aineosia. Ja hei, mitä ne kaikki kielletyt edes ovat, jäätävä aineosameri joita ei edes osaa lukea, saati että ymmärtäisi mikä on hyvis ja mikä pahis. Toinen ahdistuksen paikka voi olla nettikirjoitusten lukeminen, Facebook-ryhmään liittyminen ja muun sosiaalisen median sivut ja julkaisut aiheesta ihan vain sen vuoksi että ennen kuin pääset jyvälle voi lisätieto olla tuskaa. Kolmas kuristuksen tunne on ehkä se kun mietit millä ihmeen ajalla teet kaiken vaadittavan, etsit oikeat tuotteet ja opettelet niiden käytön. Ymmärrän tuskasi ja voin vakuuttaa ettet ole yksin. Onneksesi meitä jo jotain ymmärtäviä löytyy kaikenlaisilla kiharoilla, laineilla, etnisyyksillä, kielillä sekä yrityksillä, erehdyksillä ja onnistumisilla varustettuna. Pääset aika monessa asiassa helpommalla kun aloitat taustatyön ennen kuin aloitat. Tiedät mistä puhun jos et niin tehnyt.

Nyt voit joka tapauksessa pyyhkiä hikikarpalot osaltasi, kaikkea vanhaa et menetä (ja kaiken uuden voit oppia) ja vaikka siltä tuntuisi niin kerron seuraavaksi mitä tulee tilalle.

Metodia noudattamalla voit saada(disclaimer; monet näistä toteutuvat vasta oppiläksyjen jälkeen!)
 • Käyttöösi tuotteet joista puuttuu monta ainesosaa jotka rasittavat ja kuivattavat hiuksia ja hiuspohjaa
 • Parhaimmillaan ihanaa yksinkertaisuutta ja rentoutta hiustenhoitoon (ah, niin totta!)
 • Itsesi takaisin (siis hänet joka oli piilossa pehkon, pörrön, hampun, säkkärän ja/tai suoritettujen hiusten alla)
 • Vertaistukea
 • Ystäviä
 • Kiiltävät, hyvinvoivat laineet tai kiharat
 • Hyvin todennäköisesti uudenlaista asennoitumista itseesi ja hiuksiisi
 • Pienellä vaivalla luonnonmukaisen tulokulman hiustenhoitoon niin halutessasi
 • Roppakaupalla uusia sanoja sanavarastoosi (aivojumppa ei ole koskaan pahasta) ja kivoja tarvikkeita hiusrutiineihisi
Huomioitavaa (😉😃)

Jos lisäksi olet niin kuin moni muukin Curly Girl saat ns. cg-kuumeen jolloin ruoho tuntuu aina vihreämmältä seuraavassa ja taas seuraavassa kivijalka-tai nettikaupassa joista metodiin sopivia tuotteita löytyy

Kuumeen jälkitautina esiintyy edellisestä johtuen kroonistakin lompakon kevenemistä

Näistä olet vastuussa itse. Varsinaista tukiryhmää asian ympärillä ei tiettävästi (vielä) ole.

Omaa kaksivuotista kiharamatkaani olen kulkenut uteliaana ja hyvällä mielellä. Pääsin alkutaipaleellani helpolla (sen pienen lähmä-episodin jälkeen ja positiiviset muutokset hiuksissani antoivat hurjasti tsemppiä eteenpäin. Vaikka olen luonteeltani asioista selvää ottava tiedonkerääjä, ovat omat hiukset kuitenkin olleet paras opettaja kun vaan olen malttanut pysähtyä niiden äärelle aina kun joku on lähtenyt menemään päin hongikkoa. Samaa suosittelen sinullekin. Lue kiharoihin liittyvää asiaa, seuraa, inspiroivia "siskoja" (ja veljiä), kuuntele heitä mutta ennen kaikkea, käännä sitten katseesi visusti omaan päähäsi ja luo suhde hiuksiisi. Kuulostaa hassulta mutta kannattaa! Ja jos päätätkin ottaa metodista vain muutaman jutun käyttöön itsellesi ja jatkaa hiusten suoristamista, värjäämistä tms. säännöllisesti tai vähemmän säännöllisesti niin kukaan ei sinua sen takia tuomitse. En minä ainakaan.

Tulevissa teksteissäni tulen kuitenkin jakamaan metodiin liittyviä asioita, en siis niitä "sinnepäin"-juttuja. Tarkemmin metodin aloitukseen, sanastoon ym. keskityn seuraavassa postauksessa, pysy mukana.

Ihanaa päivää!

Mariia 
1 kommentti

Minna Nylund
Minna Nylund

Kiitos Meriia!
Selkeää, ymmärrystä lisäävää tekstiä👍

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.