Mariian kiharablogi osa 3: Perusteellinen pesupäivä

Mariian kiharablogi osa 3: Perusteellinen pesupäivä

1 kommentti
Mariia bloggaa Sumilayin blogissa kiharan hiuksen metodista, hoidosta, tuotteista ja kokemuksista jakaen parhaat vinkkinsä.

Kaksivuotisen kiharamatkani aikana olen läpikäynyt aikamoisen kattauksen erilaisia pesupäiviä erilaisin tuntein.

 On ollut aikoja jolloin olisi tehnyt mieli kirkua (saatoin kirkuakin!) kun en ole ymmärtänyt mitä hiuksissani tapahtuu ja mitä minun niille pitäisi tehdä ja aikoja jolloin pesurutiinit alusta loppuun ovat olleet täynnä iloa ja kiitollisuutta siitä miten vähällä vaivalla olen saanut upeat kiharat pesupäivän tuloksena. Ja kaikkea siltä väliltä. Joka tapauksessa, nuo kirkumiskerratkin ovat olleet positiivisia koska ne ovat vieneet eteenpäin kohti ymmärrystä ja sen myötä helppoutta kiharoideni hoidossa.

Voin myös tyytyväisenä todeta päässeeni aika vähällä: vähällä vaivalla ja vähällä tuskalla. Osittain asia johtuu kylläkin siitä että hiukseni ovat olleet koko matkan ajan niin pitkät että olen saanut ne helposti kiinni eli se, kuinka onnistunut pesupäiväni on ollut, on loppujen lopuksi merkinnyt varsin vähän. Jos ei ole miellyttänyt silmää, olen vain laittanut hiukset kiinni ja jatkanut elämääni seuraavaan pesuun - pikkujuttu! Aina olen silti oppinut uutta, "fail forward to success" on mielestäni loistava sitaatti. Jos et uskalla epäonnistua, on aika mahdotonta onnistua.

"En voi lähteä tänään mihinkään, minulla on hiustenpesupäivä." kuulee joissain elokuvissa naisten sanovan ja alkumatkan pesupäivät olivatkin välillä pitkiä ja haastavia kun halua tehdä asiat "oikein" oli hirmuisesti mutta taitoa ja ymmärrystä varsin vähän. On tätä ystävän kanssa jokuset kerrat naurettu! Elokuvien pesuPÄIVÄT saivat tuolloin aivan uuden merkityksen.

Helpoimmillaan pesupäiväni tätä nykyä (on ollut jo pitkään) on seuraavanlainen:

 • Harjaan hiukseni kuivana hellävaraisesti (omat hiukseni eivät takkuunnu mutta minusta on silti mukavampi aloittaa pesu harjatuilla hiuksilla) 
 • Pesen päänahan hoitoaineella
 • Hoidan hiukset samalla hoitoaineella jolla pesin
 • Huuhdon ja laitan hieman jätettävää hoitoainetta
 • Levitän geelin
 • Ploppaan t-paidalla 10-15 minuuttia
 • Ilmakuivaan ja/tai kuivaan diffuuserilla

Teen yllä olevan n. viiden päivän välein ja kuivaajalla kuivaamisen kanssa aikaa menee reilu tunti joka mielestäni on uskomattoman vähän verrattuna entiseen hiustenhoitorutiiniini ennen cg-aikaani joka toistui muutaman päivän välein, sisälsi tuskaa (ihan oikeaa tuskaa kun inhosin pörröisiä hiuksiani) ja ahdistusta eikä juuri koskaan johtanut mihinkään muuhun kuin siihen samaan sähköiseen pörröön josta olin lähtenyt liikkeelle. Nykyään siis huonoimmatkin pesupäivien lopputulokset ovat vähintään 100% parempia kuin entisten. En voi valittaa!  Olen varsin laiska hiusteni pesijä koska nautin niin suunnattomasti siitä että pesuvälin pidetessäkään hiukseni eivät ole littana lehmän nuolema, eikä suurimmaksi osaksi myöskään holtiton pörrö. Nautin siis harvasta pesuvälistä ja hoitorutiinieni helppoudesta.

Moni curly girl käyttää välipäivinä enemmän tai vähemmän aikaa kiharoiden freesaukseen eli kiharan muodon ja hiusten kokonaisvolyymin elvyttämiseen esim. yön jäljiltä. Itse olen kahden vuoden aikana freesannut kiharani todennäköisesti korkeintaan 10 kertaa ja senkin mahdollistaa pitkät hiukseni. Jos hiukseni olisivat lyhyemmät ja niin ollen auki suurimmaksi osaksi, olisin varmasti mukana "team freesaajissa."

Välillä on aika tehdä suuremman luokan taikoja hiuksille ja pikaisten pesupäivien joukossa nämä ovatkin mukavia hemmotteluita jotka tuovat arkeen (tai viikonloppuun) myös lähes meditatiivisen tuokion sillä hiuksia hoitaessani pääni on ihanasti tyhjä kaikesta muusta.

Tämänkertainen pidempi pesu-ja hoitorutiini lähti liikkeelle siitä että olin ajatellut pitkästä aikaa laittaa ns. pre-poon hiuksiini. Pre-poo tarkoittaa pesua edeltävää hoitoa, usein jollakin öljyllä. Sen tarkoitus on mm. antaa kiharoille ekstra-kosteutusta, auttaa hoitoainetta tekemään tehtäväänsä, lisätä kiiltoa, kiihdyttää hiusten kasvua, parantaa hiusten joustavuutta ja tasapainottaa päänahkaa. Minä päätin käyttää Sumilayin argan-öljyä joka on kosteuttava, vitamiinirikas öljy.  


Kävikin niin että samalla hetkellä kun olin hieraissut ensimmäisen kourallisen hiuksiini (monesti laitan öljyn vain päänahkaan ja levittelen sieltä pituuksiin sen minkä leviää mutta nyt oli sellainen"tehdään isosti"-hetki!), tajusin ettei meillä tule vettä, pumppu oli hajonnut. Tiesin asian mutta eipä vain juolahtanut mieleeni siinä kohdassa kun päätin pre-poon tehdä. Vesi saataisiin takaisin jossain vaiheessa seuraavana aamuna. Voi elämä!! Pidemmän kaavan öljyhoito siis tiedossa, hah! Hiukset tiukalle ponnarille ja rock, rock!

Seuraava aamu venyi päiväksi kun putkiin oli päässyt ilmaa ja kierron uudelleenkäynnistely kesti. Hiukseni saivat siis todella tehokkaan hoidon. Pääsin loppujen lopuksi pesulle mutta hiukset olivat toki siinä vaiheessa jo niin imeneet öljyn joka kohtaan että en edes yrittänyt selvitä ilman (sulfaatitonta) shampoota pesuoperaatiostani.

Tässä kohtaa haluan korjata hieman aiemmassa blogiartikkelissa kirjoittamaani. Puhuin siitä että tulen kertomaan vain metodin mukaisista toimenpiteistä MUTTA totuushan on se että alkuperäinen metodi EI pidä sisällään shampoopesuja, ei harjaamista eikä todennäköisesti kaikkia muitakaan juttuja joista kerron. Luulenkin, että loppujen lopuksi täydellisesti metodia noudattavia onkin pienempi osa kuin meitä jotka olemme omaksuneet tiettyjä hellävaraisia ja kiharan muodostumista auttavia tekniikoita jotka kuitenkaan eivät ole Masseyn hyväksymiä. Eli jos haet täysin puhdasoppista metodia ja siihen vinkkejä niin en ehkä olekaan oikea kikkurapää siihen. Muussa tapauksessa jatketaan.

Pesin hiukseni Herbinan sulfaatittomalla shampoolla ja tällä kertaa levittelin sitä myös pituuksiin enkä vain päänahkaan niin kuin normaalisti jos shampoota käytän. Sumilayin hoitoainetta levitin ensin käsin ja sen jälkeen harjasin Sumilayin harjalla joka edesauttaa hoitoaineen pääsemistä jokaiseen hiukseen. Tykkään hiusteni harjaamisesta kun niissä on hoitoaine. Se tunne kun kiharat alkavat muodostaa yhtenäisiä klumpseja, osioita, on jotenkin vaan niin mukava. 

Erilaisia harjoja minulla on kolme ja käytän niitä eri tilanteissa. Pestessä useimmiten käytössäni on tuo Sumilayin harja, kuiviin hiuksiin taas käytän useimmiten pinkkiä "wet brush"-harjaani (jep, epäloogisesti!) ja kolmatta "behairful brush"-harjaa milloin missäkin kohdassa. Kaikilla harjoillani voin auttaa kiharoitani muodostamaan klumpseja ja vähentää pörröä siloittamalla hiuksia ennen niiden kuivumista.

Kun hoitoaine oli levitetty ja harjattu, aloin puristella hiuksia lisäten vähän kerrallaan vettä kämmenien kautta puristeltavaan osioon (squishing). Tämä edesauttaa vielä yhtenäisten kiharaosioiden muodostumista. Jatkoin puristelua muutaman minuutin. Sumilayin hoitoaineessa on minun hiuksilleni paras "slippi" (eli sellainen pehmeä luisto) kokeilemistani hoitoaineista. Se tekee hiuksista todella helpot käsitellä ja sormet liukuvat kiharoiden läpi ilman minkäänlaista vastusta. 

Voi olla että sinä kaipaat tuotteeltasi jotain toisenlaista tunnetta jonka tiedät johtavan hyvään lopputulokseen hiusten kuivuttua. Tärkeintä on tunnistaa omien hiusten tarpeet.

Yksi tärkeä asia jonka itse olen oppinut hiuksistani on se että jos minusta tuntuu minkä tahansa vaiheen aikana siltä etteivät hiukset liiku vapaasti, ne tuntuvat lähmäisiltä tai raskailta tai niissä on joku muu tavallisesta poikkeava tunne, huuhdon hiukset ja teen jotain eri tavalla; lopputulos ei nimittäin ainakaan tule olemaan yhtään sen parempi kuin tunne joka pesuvaiheessa on. Eli huono tunne ei muutu hyväksi mutta hyvä tunne voi muuttua vielä paljon paremmaksi. (Näin siis omissa hiuksissani.)Huuhdeltuani hiukset hyvin levitin "raking"-tekniikalla jätettävän hoitoaineen (leave-in) hiuksiini. Tarvitsen jätettävää useimmiten vain herneen verran, suurempi määrä johtaa latistuneeseen lähmälettiin. Taaskin, hiuksilla on erilaiset tarpeet joten sinulle samaa tai muuta vastaavaa tuotetta voi kulua ruokalusikallinen tai kourallinen.

Raking on haraamista, eli sormet työnnetään hiusten tyveen ja vedetään sieltä alaspäin. Minulla se auttaa pitämään klumpsit ehjinä.

Jätettävän jälkeen viimeinen tuote oli geeli joka on nyt useamman kuukauden ollut Sumilayin tuoteperheestä. Tuota ennen olin pitkän pätkän ilman geeliä sillä mikään aiemmista ei toiminut enää lainkaan joten katsoin parhaaksi olla ilman. 

Geeli kuitenkin antaa kiharalle ihan erilaisen jäntevyyden ja muodon sen kuivuttua josta syystä olin super-iloinen kun tämä uusi geeli lanseerattiin.

Talvi on muuttanut hiuksiani tosin jonkun verran ja kun vielä muutimme ja vesi vaihtui täysin erilaiseksi, olen huomannut että geeli ei toimi samalla tavalla kuin ennen. Tutkimukseni aiheen kanssa ovat vielä kesken joten ei siitä sen enempää.

Monesti laitan geelin levityksen jälkeen hiukseni pakettiin eli ploppipaitani sisälle n. 15 minuutiksi mutta nyt päätin ainoastaan mikroplopata eli puristelin t-paidalla ylimääräiset vedet mutten kietonut paitaa päähän. Kannattaa testailla näiden kahden tavan eroa omiin hiuksiin.

Välillä huomaan itse että jos kihara on märkänä vähän laiskempi niin saan ploppaamalla sitä terhakoitumaan. Milloin mitäkin, tiukkaa "joka kerta teen näin"- ohjesääntöä ei ole.


Hiuksia pestessäni ja hoitaessani olen lähes aina pää alaspäin mutta huomioin koko ajan hiusten liikkuvuuden eli en litistä niitä pitkin päätäni vaan kääntelen päätä jatkuvasti puolelta toiselle niin että hiukset ovat vapaat. Tämän onnistumisen huomaan siinä vaiheessa kun käännän pääni pystyyn. Jos hiukset ovat päässeet litistymään, kärsii kiharan muoto niskassa ja silloin joudun harjaamaan niskahiukset suoraksi, kastelemaan niitä suihkupullolla ja puristelemaan uudestaan kiharaan muotoonsa. Tämä on myös asia joka ei alussa toiminut lainkaan eli pestessä tietynlainen ilmavuus joka tuli hiusten kunnon parannuttua ja toimivien tuoteyhdistelmien löydyttyä puuttui ja hiukset olivat aina lytyssä. Korjaantui asettelulla ja sillä suihkupullolla mutta vaati eri tavalla töitä kuin nykyään. 

Älä lannistu jos erilaiset niksit ja konstit eivät tunnu toimivan heti, hiuksilla menee aikaa tasapainottua. 

Monille myöskin pää alaspäin tehdyt toimenpiteet ovat tie epäonnistumiseen joten pää pystyyn siinä tapauksessa.

Ploppauksen, tai tällä kertaa mikroploppauksen jälkeen heiluttelin hiuksia puolelta toiselle ja asettelin etuhiukset haluamallani tavalla. 

Monilla geeli tekee kuivuessa kovan kuoren kiharoiden päälle, itselläni ei juurikaan. Geeli pitää silti kuivuvat hiukset muodossaan jolloin hiukset eivät pääse karkuun klumpseista eli niistä hiusosioista jotka hoitoaineella ja harjallakin on aikaansaatu. Geeli suojaa myös hyvin pörrön muodostumiselta.

Monesti annan hiusteni kuivua vapaasti puolisen tuntia ja sen jälkeen kuivaan loppuun diffuuserilla matalalla teholla vaihdellen puhallusta viileän ja kevyesti lämpimän ilman välillä. Diffuserini on hyvä, käytän sitä paljon mutta hiusteni määrä ja pituus huomioonottaen toivelistallani on suulake joka olisi syvempi kuin tämän nykyisen diffuuserin. Minusta nimittäin tuntuu että saisin sellaisella suulakkeella vielä paremmin volyymiä hiuksiin kun niillä olisi enemmän tilaa suulakkeessa. Tiedä häntä.
Välillä laitan viimeiseksi 10-15 minuutiksi klipsejä päälaen kiharoiden tyveen jolloin saan nostettua tyvihiuksia ja sitä kautta volyymiä. Nyt en sitä tehnyt.Usein käytän lopuksi muutaman tipan öljyä kuiviin hiuksiin siloitellen ja rutistellen öljyn kiharoille. Öljy auttaa pitämään kosteutta hiuksissa tai kosteuttamaan niitä, riippuen öljystä. Lisäksi se on oiva apu castin eli geeli-koppurakuoren poisrutistelussa jos sellainen on kiharoiden pinnalle muodostunut. Joskus itsellänikin tuota castia on ollut ja puristelu on aina jotenkin taianomainen hetki kihararutiinien päätteeksi kun alta paljastuu upeat, kiiltävät ja pehmeät kiharat. 

Hiusten kuivuessa jännitys on suuri kun pohtii millaiset kiharat loppujen lopuksi sillä kerralla pesurutiinit saavat aikaan. Aika monta kertaa alkutaipaleellani olen ollut täysin vakuuttunut kuivuvaa surullista hiirenhäntää katsoessa että pieleen meni ja ollut iloisesti yllättynyt kun lopputulos on i-ha-na!!

Eipä se untuvatakkikaan pesukoneesta tullessa KOSKAAN näytä siltä että siitä voisi vielä käyttökelpoinen tulla ja aina kuitenkin tulee. 

Olen siis toki oppinut luottamaan prosessiin enkä enää ole enää niin päämäärähakuinen vaikka lopputulos mielessä käykin. Ja niin kuin sanottu, oli lopputulos mikä tahansa, aina voin oppia lisää.

JA aina voin aloittaa alusta. Tämä on vain hiusten pesua ja hoitoa, ei mitään kiveen hakattua!

"Keep it simple sweetie" on myös hyvä muistutus itselle ja ehkä sinullekin vaikka nämä pitkän kaavan pesupäivät välillä hyvää tekevätkin. Suurimpaan osaan asioita yleensäkin pätee yksinkertaisuus. Jos takkuaa, ota askel taaksepäin ja palaa perusasioihin, niin minäkin teen.

Tässä tämän pesupäiväni kiharat:Pitkä öljyhoito antoi lopputuloksen jota osasin odottaa. Kiharat olivat oikein ihanat mutta hiuksista tuli liian pehmeät eivätkä ne olisi kestäneet sellaista määrää geeliä joka olisi pitänyt laittaa jäntevämmän lopputuloksen saavuttamiseksi. MUTTA kiharat todellakin olivat pehmeät eli sain erinomaisesti kosteutta ja hoitoa ja kiiltoa hiuksilleni, se on oikein hyvä.

Käyttämäni tuotteet:

 • Sumilayi organic argan-öljy
 • Herbina hair care sulfaatiton shampoo
 • Sumilayi "ooh so soft curls" kosteuttava hoitoaine 
 • Sumilayi ravitseva sheavoi & avokadoöljy jätettävä hoitoaine
 • Sumilayi pörröisyyttä taltuttava geeli pellavansiemenillä (keskiverto pito)Ensi kerralla jatkan toisenlaisella pesu-ja hoitorutiinilla ja käsittelyssä on proteiinin ja kosteuden suhde hiuksissa. Pysy kuulolla!


Iloa päivääsi,

Mariia

1 kommentti

Tiina Vieruaho
Tiina Vieruaho

Hei!
Kiinnostavaa taas Maria!
Kiitos tuhannesti!
Olen seurannut sinua jo aiemmin ja saanut hyviä ohjeita/vinkkejä. Ja juuri olen tilannut ensimmäisen sumilay tuotepaketin. Ihana kun olet täällä.❤

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.