Monien mahdollisuuksien riisivesi - Sumilayi Suomi

Monien mahdollisuuksien riisivesi

Mariia bloggaa Sumilayin blogissa kiharan hiuksen metodista, hoidosta, tuotteista ja kokemuksista jakaen parhaat vinkkinsä.

Riisi hiustenhoidossa

Kaksivuotisella kiharamatkallani olen useaan otteeseen ja useissa lähteissä törmännyt riisiveteen ja sen vaikutuksiin hiustenhoidossa. En ollut ihme kyllä vielä kertaakaan testannut tätä joten hiusteni hieman oikutellessa (oikuttelija olin tarkemmin ajateltuna minä mutta ei mennä nyt siihen!) ajattelin olevan aika alkaa riisiveden tekoon ja antaa sille mahdollisuus.

Riisivesi ja sen käyttö hiusten-ja kauneudenhoidossa on vanha juttu. Monin paikoin Aasiassa ilmeisen monet ovat vannoneet tämän konstin nimeen jo vuosisadat. Lukemani ja kuulemani perusteella riisiveden säännöllisen käytön ansiosta hiukset voisivat kasvaa paremmin ja parempikuntoisina. Kiinassa pienessä kylässä Yao-naiset ovat päässeet kaksimetrisillä upeilla mustilla hiuksillaan jopa Guinessin ennätysten kirjaan ja heiltä kysyttäessä syy uskomattomaan hiusten kasvuun ja vielä vanhoilla päivillään mustiin hiuksiinsa on hyvin yksinkertainen: fermentoitu riisivesi. 

Koska itse olen nähnyt vuosien varrella monen luonnollisen ja hyvin yksinkertaisen kikan tekevän ihmeitä keholle, en yhtään epäile tätä asiaa. 

Alla kertomieni kokemusteni perusteella olen valmis jatkamaan tutustumista tähän "Kaukoidän ihmeeseen" ja tunnen suurta halua olla juurikin The Curly Girl joka otti riisiveden rutiiniksi ja muuttui hiljalleen Pocahontasiksi.. No joo!! 😄😄

Riisivedestä puhutaan yleisesti proteiinihoitona ja vaikka siinä on aminohappoja eli proteiinien rakennuspalikoita, ei veden teho perustuu pelkästään proteiineille vaan tärkkelykselle (jota riisivesi on jopa 80%:sti) sekä vitamiineille, antioksidanteille ja mineraaleille joita vedessä on paljonkin.

Riisiveden yksi tärkeä ainesosa on inositoli joka on vitamiinin kaltainen muttei ehkä sitten kuitenkaan ihan vitamiini. Inositoli on Wikipedian mukaan "elimistön glukoosista syntetisoima karbosyklinen alkoholi" eli kuulostaa jonkinlaisesta hiilihydraatilta. Joka tapauksessa tuo inositoli on hiuksia suojaava, jopa korjaava ja se voi tehdä hyvää myös päänahalle ja sen haasteille. Jos olen ymmärtänyt oikein on riisivesi kaikkinensa tehokas sekä hiuksen pinnassa sen muodostaessa kerroksen jota huuhtelu ei vie mennessään mutta myös sisältä käsin hiusta vahvistavana ja korjaavana. 

Jos hiuksesi ovat kovasti käsitellyt ja/tai hyvin hauraat, olisin sinua varovainen riisivesikokeiluissa ja hoitaisin ensin varmuuden vuoksi kosteustasapainoa muilla tuotteilla. Omissa hiuksissani on kahden vuoden jälkeen jo niin hyvä perustasapaino että uskallan tehdä kokeiluja tietäen etten varsinaista tuhoa saa aikaan vaikka joku menisikin toisin kuin suunniteltu.

Riisi hiustenhoidossa

Nyt itse konkretiaan, nimittäin riisiveden tekoon ja käyttöön.

Tarkoituksenani oli tehdä kaksi erilaista kokeilua, keitetyllä  ja fermentoidulla riisivedellä. Luulinkin tehneeni molemmat mutta tajusin toisen riisivesipesuni jälkeisenä päivänä kun aloin miettiä taaksepäin ettei fermentoitu veteni ollut fermentoitunut! Tässä kirjoituksessani fermentoidun veden omakohtaiset kokemukset jäävät siis kertomatta. Niihin tulen varmasti palaamaan, asia on sen verran kiehtova!

Käyn nyt läpi joka tapauksessa kaksi erilaista riisiveden teko-ja käyttötapaa. 

Ensimmäisen veden tein keittämällä basmatiriisiä normaalia reilummassa vesimäärässä. Voit käyttää mitä tahansa riisiä (luomua mielellään, omani ei tällä kertaa ollut) mutta yleensä vesi on tehty valkoisesta riisistä, ei täysjyvästä ja vaikka ajatuksena täysjyvä kuulostaa terveellisemmältä niin en ole varma toimiiko se tässä. Täysjyvässä on syötynä toki enemmän esim. kuitua ja kivennäisaineita mutta toimiiko riisiveden teossa itseään vastaan - voi olla. Perustelen intuition sillä että kuori täysjyvässä estää tavoiteltavien aineiden liukenemista veteen varsinkin kun tehdään fermentoitu vesi jota ei keitetä. 

Saattaa siis olla ettei niinkään haittaa ensimmäisessä versiossa eli keitetyssä vedessä.

Tarvitset:

 • Riisiä
 • Vettä
 • Kattilan
 • Siivilän
 • Purkin/astian

Keitin hyvin huuhdeltua riisiä väljässä vedessä sen verran että n. ⅔, ehkä jopa enemmän vedestä oli imeytynyt. Riisi itsessään oli tässä vaiheessa jo kypsää ja sen toki hyödynsin ruoanlaitossa. Vesi oli paksua lähes hoitoainemaista kun puristin sen riisistä siivilän läpi. Tässä vaiheessa "veden" voisi laimentaa puhtaalla vedellä jolloin sen voi kaataa hiuksiin ja jolloin se on myös hellävaraisempi hennoillekin hiuksille.

Minä en laimentanut vaan sekoitin massaan hoitoainetta ja käytin sen naamiona jonka annoin normaalin pesuni (co-wash) jälkeen olla hiuksissani n. 45 min. Jälkeenpäin ajateltuna hölmöä heti antaa olla noin kauan ja vielä laimentamattomana seoksena. Intoa on monesti enemmän kuin järkeä! 

Hiukseni ovat hyvin proteiiniherkät ja kaikki tuotteeni ovatkin proteiinittomia. Luin kuitenkin etukäteen jonkun verran riisivedestä, sen ominaisuuksista ja sisällöstä ja uskalsin siksi kokeilla naamiona. Tunsin ettei haasteena oikuttelevissa hiuksissani ollut niinkään proteiinin puute vaan joku muu ja riisivesi kuulosti siltä että se voisi toimia hoitamalla ja suojaamalla hiusta sekä ulkopuolelta että sisäpuolelta tyven kautta.

Vaistoni oli oikeassa.

Valmis riisinaamio hiuksille

Levitettyäni riisi-hoitoaine-naamioni hiukset tuntuivat heti todella miellyttävältä. "Klumpsit" eli paksut kiharaosiot muodostuivat helposti. Laitoin pussin päähän ja paketoin vielä t-paidalla niin että lämpö pääsi tehostamaan vaikutusta.

Vaikutusajan jälkeen huuhdellessa hiukset tuntuivat ihanan pehmeiltä ja helpoilta käsitellä. Laitoin vielä normaalisti hoitoainetta ja huuhdottuani hiukset pikkunökäreen jätettävää hoitoainetta sekä geelin. Kuivailin diffuuserilla ja ihastelin lopputulosta. Kiharani ovat suurelta osin pesupäivinä kiiltävät ja kauniit muutenkin mutta viime aikoina haasteena on ollut se ettei tulos ole kestävä. (Isona tekijänä tässä oli geelini, joka nyt on vaihtunut. Siitä lisää toiste.) 

Nyt oli! Seuraavina päivinä kiilto, jäntevyys ja pehmeys kaikki säilyivät ilman mitään extra-kikkoja. Minut ja rutiinini tuntevat tietävät jo että freesaus ei kuulu repertuaariin kiharoideni hoidossa. Jos tulos ei miellytä, laitan hiukset kiinni ja jatkan elämää. Nyt tuntui ihanalta kun hiukset saivat olla auki ja ne tuntuivat koko ajan yhtä hyviltä. 

Naamio päässä - hyvältä tuntuu


Toisen kokeiluni piti tosiaan olla fermentoitu riisivesi jonka tehoihin esim. Yao-naiset tuloksensa perustavat. Keitetty vesi lienee syntynyt helpompana ja nopeampana versiona rinnalle mutta en puhuisi niistä samana tuotteena. 

Fermentointi eli hapattaminen tarkoittaa siis maitohappobakteerien avulla tapahtuvaa prosessia. Fermentoidun riisiveden happamuuden itsessään katsotaan tekevän hyvää hiuksille myös pitkässä juoksussa ja kun siihen lisätään vielä riisivedessä olevat muut hyvät asiat niin kuin B-vitamiinit, inositoli ja antioksidantit, ollaankin jo aika lailla asian ytimessä.

Fermentointi tapahtuu lämpimässä, huoneenlämpö riittää mutta lisälämpö nopeuttaa ja tehostaa prosessia. Tämän riisiveden tekemiseen tarvitset lähes samat tarvikkeet kuin keitettyyn veteen
 • Riisiä
 • Vettä
 • Kulho
 • Siivilä
 • Purkki/pullo
Riisi huuhdotaan taas hyvin siivilässä. Tällä poistetaan epäpuhtauksia riisin pinnalta. Tämän jälkeen riisi laitetaan kulhoon ja kaadetaan päälle vettä. Käytin itse vajaan dl:n riisiä ja n. triplamäärän vettä. Riisin annetaan liota vedessä vähintään 20 min mutta lähemmäs tunninkin voi liottaa. Liotuksen aikana riisiä kannattaa käydä puristelemassa niin että mahdollisimman paljon hyvis-aineita irtoaa veteen. Tämän jälkeen vesi kaadetaan siivilän läpi pulloon ja jätetään KANSI/KORKKI auki pimeään paikkaan. Tässä itse mokasin! Suljin nimittäin korkin jolloin ilmaa ei päässyt pulloon eikä hapantuminen alkanut. Tiesin että hapantunut riisivesi tulisi haiskahtamaan, no - happamalta joten ennakoin tilanteen ja laitoin eteeristä rosmariini- ja laventeliöljyä veden sekaan. (Ensi kerralla ajattelin laittaa öljyt vasta valmiiseen veteen.)

Annoin veden olla huoneenlämmössä n. 30 h jonka jälkeen varovasti nuuhkaisin pulloon. Pullossa tuoksui ainoastaan eteeriset öljyt ja vaikka järki sanoi että nyt meni pieleen, tartuin vain pulloon ja lähdin pesulle suomatta sen suurempaa ajatusta asialle. Miksiköhän sitä ihminen sivuuttaa vaistonsa ja intuitiiviset tuntemuksensa edelleenkin niin helposti vaikka itsekin saan jatkuvasti muistutuksia kuunnella tarkasti, hahaa!

Sain siis riisiveden jota ei oltu keitetty eikä fermentoitu. 

Tein pesun niin kuin viimeksikin hoitoaineellani (co-wash) ja kaadoin sen jälkeen pullosta vettä hyvin hiusten tyveen ja koko pituudelle. Puristelin enimpiä vesiä pois ja laitoin taas hiukset pakettiin. Annoin vaikuttaa n. 10 minuuttia ja huuhdoin. Hiukset tuntuivat tässä vaiheessa niin pehmeiltä ja hyviltä etten laittanut lainkaan hoitoainetta vaan ainoastaan jätettävänökäreen ja geelin. 

Tämä kostautui sillä kun kyseessä ei tosiaan ollutkaan alkuperäisen suunnitelman fermentoitu vesi vaan laihahko riisivesi niin ihanasta tuloksesta ei tullut kestävä. Uskon että hoitoaine olisi tässä tapauksessa saanut enemmän kosteutta pysymään hiuksissa.

JOS taas kyseessä olisi ollut se fermentoitu vesi, olisi vettä ehdottomasti kannattanut laimentaa eikä kaataa pullon suusta suoraan päähän niin kuin nyt tein. Vesi nimittäin on tujua!  Todennäköisesti hajukin olisi automaattisesti ohjannut minut lisäämään vettä….

No mutta, näillä mentiin ja hyvältä tuntui syystä tai toisesta.

Riisivesi fermentoitumassa

Johtopäätökset näistä kokeiluista:

Olen supertyytyväinen että vihdoin päätin testata riisiveden ja aion jatkaa kokeilujani tekemällä oikeasti fermentoitua vettä. Jossain kirjoituksessa riisivettä oli verrattu ominaisuuksiltaan Olaplex 0 ja 3-tuotteisiin jotka myöskään eivät ole proteiinihoitoja vaan rakennetta korjaavia tuotteita on haasteet sitten muista tuotteista, käsittelytavoista tai vaikkapa kovasta vedestä tulleita. 

Jos pystyn jollain näin edullisella, kotoa aina löytyvällä tavalla saamaan hiuksilleni ja hiuspohjalleni hyvää hoitoa, teen sen mielelläni. Olen proteiiniherkkänä kuitenkin jatkokokeiluissani maltillinen sillä niin kuin sanoin, proteiiniakin (aminohappoja) riisivedessä on.

Alla olevassa kuvassa lopputulos pesuiltana "mukafermentoidun" veden jälkeen mutta tuo (uskoakseni hoitoaineettomudesta) tulos ei tosiaan ollut ihan niin kestävä.

Riisinaamion jälkeinen tulos

Listaan vielä alle vastaan tulleita hyötyjä riisiveden käytöstä 

(en ota kantaa niiden "tieteellisyyteen") :

 • Edesauttaa hiustenkasvua
 • Helpottaa hiuspohjan ihottumia
 • Auttaa pääsemään hilseilystä
 • Suojaa hiuksia vaurioilta
 • Tasapainottaa hiusten pH:ta
 • Vahvistaa hiusjuuria
 • Ehkäisee kaksihaaraisia
 • Lisää kiiltoa ja runsautta
 • Silottaa hiuksia ja helpottaa niiden käsittelyä
 • Ravitsee hiuspohjaa 
 • Vähentää hiusten irtoamista
 • Vähentää sähköistystä

Säilyvyys keitetyllä vedellä/massalla on muutamia päiviä jääkaapissa ja fermentoidulla vedellä viikon verran jääkaapissa.

Aiotko kokeilla?

Ensi kerralla kirjoitan hiusten värjäämisestä kasviväreillä. Pysy kuulolla!

Ihanaa kevätpäivää,

Mariia ☀️

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.