Tunne hiuksesi - Sumilayi Suomi

Tunne hiuksesi

1 kommentti
Mariia bloggaa Sumilayin blogissa kiharan hiuksen metodista, hoidosta, tuotteista ja kokemuksista jakaen parhaat vinkkinsä.
Curly girl-matka alkaa kaiketi useimmiten toisaalta täynnä intoa ja odotusta ja toisaalta hämmentyneenä kaikesta uudesta. Täysin ymmärrettävää! Tapa jolla tähänastisen elämäsi olet hoitanut hiuksiasi voikin metodin myötä osoittautua kertakaikkisen sopimattomaksi ja tunnet sen kyllä myös luonnontaipuisissa tai kiharoissa hiuksissasi ja siksi metodi ehkä on sinua puoleensa vetänytkin.

Muistan itse aikana ennen kiharamatkaani kuinka silloin tällöin pohdin miksi yhtenä hetkenä hiukseni tuntuivat jopa jollain lailla siedettäviltä ja seuraavalla hetkellä taas täysin kammottavilta. Syyksi selvisi metodin aloitettuani se, että välillä käteeni oli sattunut hiustyypilleni sopivampi shampoo ja/tai hoitoaine ja tunsin - tietämättä syytä - pienen hetken sitä mitä tulisin metodilla normaalina tuntemuksensa kokemaan. 

Itselleni alkumatkani uusien tapojen maailmaan oli, niin kuin olen kertonut, varsin vaivaton. Luin kyllä paljonkin asioita metodiin liittyen sieltä täältä mutta tunnustelin myös kyseenalaistavasti miltä juuri minun hiukset tiettyjen toimenpiteiden jälkeen tuntuivat enkä niinkään miltä jonkun muun hiuksissa tuntui tai näytti. Kiitin jälkeenpäin itseäni siitä että uskalsin luottaa omaan tunteeseeni ja mennä sillä tavalla eteenpäin.

Vaikka olisi ajatuksena niin helppoa hankkia tuotteet ja omaksua rutiinit hiuksilleen vain matkimalla jonkun muun tavat ja tuotteet, päättyy sellainen tulokulma helposti pettymykseen tai turhan pitkään pään hakkaamiseen seinään.

Sen sijaan jos alusta asti pyrkii - niin hassulta kuin se kuulostaakin - luomaan suhteen OMIIN hiuksiinsa, pääsee pidemmän päälle paljon helpommalla.

Kiharametodin aikana opit tuntemaan hiuksesi

Kuvat: Tuskan hetkiä omalla matkallani kun olen käyttänyt huokoisuudelleni sopimattomia tuotteita ja tapoja. Kiharat eivät pysy, ne tuntuvat kuivilta ja haurailta ja pörrööntyvät helposti.

Yksi merkittävä asia tässä salapoliisin taitoja vaativassa (siltä se voi tuntua ajoittain!) hiusmysteerissä on hiusten huokoisuus. Huokoisuuden tuntemisella ja tietämällä miten eri huokoisuuden omaavat hiukset käyttäytyvät on suuri vaikutus.

Huokoisuus tarkoittaa hiuksen kykyä imeä ja pitää sisällään kosteutta.

Hiukset voivat olla

 • Matalahuokoiset
 • Korkeahuokoiset
 • Jotain siltä väliltä, ei selvästi kumpaakaan eli voi sanoa myös normaali-tai keskihuokoinen
 • Matala- ja korkeahuokoisen yhdistelmä

Tiedätkö sinä jo omien hiustesi huokoisuuden? Onko se muuttunut kiharamatkasi varrella?

Itselläni oli aluksi matalahuokoiset hiukset, sittemmin ne hakeutuivat keskivaiheille mutta väärien tuotteiden käytön vuoksi hämmennyin joksikin aikaa ja luulin jopa että hiukseni olivat korkeahuokoiset. Tällä hetkellä sanoisin olevani enemmänkin siellä mistä lähdin eli matalaan kallellaan. Avaan huokoisuuksia ja niiden tunnistamista alla.

Hius on suomuinen kun sitä katsoo mikroskoopin alla. Suomut voivat olla joko hyvin tiukasti kiinni jolloin hius tuntuu sormien välissä hyvinkin sileältä. Suomut voivat myös olla auki jolloin taas hius tuntuu rosoisemmalta/karheammalta sormien välissä.

Kun hius on korkeahuokoinen, se:

 • Imee helposti vettä ja tuotteita itseensä
 • Reagoi kosteaan keliin pörrööntymällä
 • Päästää helposti veden ja tuotteet pois itsestään
 • Saattaa takkuuntua helposti
 • Saattaa haaroittua latvasta
 • Tarvitsee enemmän esim. proteiineja/korjaavia tuotteita
 • Kestää raskaampia tuotteita
 • On usein käsitelty (vaalennus, suoristusrauta yms.)
 • Hyötyy viileämmällä vedellä huuhtelusta
 • Kuivuu nopeasti
 • Voi näyttää kiillottomalta
 • Kestää raskaampia (esim. voidemaiset, öljyiset) tuotteita ellei ole hyvin ohut
 • Ei kerrytä helposti build-uppia eli tuotejäämiä pinnalleen
 • Helppo värjätä mutta väri voi haalistua nopeasti
Kun hius on matalahuokoinen, se:
 • Imee hitaasti vettä ja tuotteita itseensä
 • Ei pörrönny helposti kosteassa
 • Pitää kosteuden ja tuotteet hyvin sisällään
 • On sileä, eikä haaroitu
 • On yleensä kiiltävä
 • Herkkä proteiineille
 • Herkkä raskaille tuotteille
 • On usein käsittelemätön ja varsinkin vaalentamaton
 • Hyötyy lämpimästä/haaleasta vedestä huuhtelussa
 • Hyötyy esim. lämpimässä tehdyistä syvähoidoista
 • Kuivuu hitaasti
 • Saattaa pitää enemmän miedosta shampoo-pesusta kuin hoitoaineella pesusta
 • Voi olla haastava värjätä mutta väri pysyy hyvin 
 • Herkkä build-upille eli tuotteiden kerrostumiselle pintaansa
Kun hius on normaali-/keskihuokoinen, se:
 • On varsin helppohoitoinen eli imee hyvin veden ja tuotteet ja pitää kosteuden sisällään, ei vaadi sen kummempia toimenpiteitä vaan on kiitollinen tasaisesta hoidosta ja kosteutuksesta sekä on varsin helppo värjätä

Saattaa olla että yllä olevia lukiessa ajattelet yhdellä hetkellä sinulla selvästi olevan sellaiset hiukset kuin lukemassasi kuvauksessa ja kun siirryt seuraaviin kuvauksiin eri huokoisuudesta, voikin olla että löydät taas omat hiuksesi listalta. Ei siis olekaan aina ihan helppoa määrittää mitä omasta päästä löytyy mutta toki sitäkin palkitsevampaa tulevien pesupäivien kannalta kun alat todella ymmärtää hiustesi sielunelämää.

Lisää pörröä!

Kuvat:  Lisää pörröä! Olin jossain vaiheessa siinä uskossa että hiukseni ovatkin korkeahuokoiset ja aloin hoitaa niitä niin. Kyseessä oli kuitenkin aineosa joka ei toiminut hiuksissani ja vääränlaiset toiminnat sitten vielä lisäsivät tuskaa.

Kaikki oppiminen vie aikaa, koita siis pitää hermosi kasassa matkan varrella. Ennen pitkää alat saada oivalluksia hiustesi suhteen.

Apunasi on useampia eri keinoja määrittää huokoisuutta. 

Voit:

 • Suihkuttaa kuivien hiustesi pintaan vettä ja jos vesi jää helmeilemään hiusten pinnalle ovat hiuksesi matalahuokoiset ja jos taas vesi imeytyy nopeasti hiuksiin, ovat ne korkeahuokoiset
 • Etsiä harjastasi muutamia hiuksia (= luonnollisesti irronneita) ja laittaa yhden kerrallaan vesilasilliseen. Odota pari minuuttia. Matalahuokoinen jää pinnalle ja korkeahuokoinen uppoaa. Jos hius tekee molempia, selvitä kummassa päässä (tyvi, latva) kumpikin huokoisuus on. (Tunnet sormien välissä tyvipuolella nystyn, hiussuonen kuvun joka lähtee mukana hiuksen irrotessa)
 • Kokeilla liu'uttaa hiusta sormiesi välissä alhaalta ylöspäin. Jos tunnet hiuksen, on se todennäköisesti korkeahuokoinen ja jos se taas tuntuu sileällä, on se matalahuokoinen

Haasteena testaamisissa on se että hius jossa on esim tuotejäämiä, voi käyttäytyä aivan eri tavalla testatessa kuin täysin puhdas hius tai se että päässäsi voi olla monenlaista huokoisuutta sekaisin vaikkapa jos tyvi on uutta kasvua (matalahuokoinen) ja pituuksissa/ latvassa on paljon vaalennusten, kuuman käyttämisen tai muun aiheuttamia vaurioita (korkeahuokoinen). Et siksi ehkä pääse ihan helpolla testienkään avulla.

Tee se mitä pystyt

Asiaa voi helpottaa vaikkapa hiuspäiväkirjan pitäminen. Kirjaa pesupäivät ja muu tieto; mitä tuotteita käytit, oliko huuhteluvesi kylmää vai kuumaa, pesitkö saunan yhteydessä, miten hiukset kuivuivat (itsestään, kuivaajalla), kuinka kauan kuivuivat ja miltä tulos tuntui samana päivänä ja seuraavina päivinä, oliko tarvetta tehdä välipäivinä jotain toimenpiteitä.

Tällä tavalla on ainakin paremmat mahdollisuudet alkaa nopeammin selvittää mikä toimii ja mikä ei ja tehdä huokoisuuspäätelmiä sen pohjalta jolloin taas on helpompi antaa hiuksille sitä mitä ne tarvitsevat.

Testaa vesilasin kanssa, minkä huokoinen hiuksesi on

Testaa vesilasillisen kanssa, minkä huokoinen hiuksesi on

Kuvat: Omia hiuksiani lasissa. Niin kuin huomaatte, tiukasti pysyvät lasin pinnalla eivätkä uppoa koko aikana kun siellä ovat. Matalahuokoisuuteen viittaa tämä testi.

Kun olet saanut selvitettyä huokoisuuttasi ja sitä ovatko esim. latvat ja pituudet samaa "laatua" pääset siis tekemään toimenpiteitä huokoisuus huomioiden, vaikkapa vaihtamaan lämpimän huuhteluveden viileään tai vähentämään proteiinipitoisten tuotteiden käyttöä, lisäämään paksumpia,  ravitsevampia tuotteita, välttämään hätäistä pesua tai mitä sitten omien hiustesi kohdalla tämä ymmärrys mukanaan tuokaan.

Omalla kohdallani se että tosiaan useiden kuukausien täydellistä tuotehairahdusta ja muutamaa lyhyempää sivuraidetta lukuunottamatta olen tutkinut matalahuokoisuuden käyttäytymistä ja pyrkinyt se mielessä tekemään asioita on tuonut suurta helppoutta kiharoideni hoitoon. Olen myös todella iloinen että hiukseni ovat juurikin matalahuokoiset sillä vaikka päänvaivaa (kirjaimellisesti!) voivat aiheuttaa vaikka minkälaista niin tuntuu että sopivat oikeinkin mainiosti laiskahkoon tyyliini hoitaa hiuksiani 😄😄

Koska hiukseni eivät pörröönny kovin helposti eivätkä mene takkuun, saan - usein kyllä ihan vahingossa ja suunnittelematta - pidennettyä pesuväliä ja voin esim. saunoa ploppipaita päässä ja jatkaa seuraavat pari päivää oikeinkin mainiosti tekemättä hiuksilleni mitään. 

Taisin instagramissa kirjoittaa hiljattain tästä aiheesta, se nimittäin kostautuu valitettavasti sillä tavalla että joudun pesemään hiukset shampoolla (low-poo) joka ei ollenkaan toimi hiuksissani tällä hetkellä sillä en ole löytänyt tuotetta joka olisi riittävän laadukas, proteiiniton, kookokseton ja aloe veraton! Kaikki edellä mainitut seikat saavat hiukseni aivan tolaltaan 😅 (eivät onneksi kuin siksi hetkeksi kun hoksaan syyllisen ja palaan normaalituotteideni pariin)

Tässä ihana tasapaino!

Kuva: tässä ihana tasapaino! Hiukset kiiltävät, ne ovat pehmeät mutta jäntevät, eivät ole pörröllään ja pysyvät hyvin muodossaan.

Neuvoni sinulle siis on; jos hiuksesi tuntuvat oudoilta, voit toki jatkaa samaa mitä teet, hiukset ovat kuollutta ainetta eivätkä siinä mielessä "kärsi" vaikka olisivat minkälainen risukimppu 😅 (hiuspohja on se jonka hoitamisella on syvempi - kirjaimellisesti -  merkitys) mutta voit yhtälailla alkaa hakea vastausta haastetta tuottavaan asiaan ja pääset nauttimaan hiuksista jotka ovatkin uusien oivallusten myötä helppohoitoisemmat ja ilmeisen tyytyväiset. Tai siis ehkä paremminkin sinä olet tyytyväinen. 

Jos siis hiuksesi ovat matalahuokoiset niin kuin minulla, suosi esim:

 • Kevyitä tuotteita, nestemäisiä jopa tai sekoita esim. paksumpia jätettävä ensin käsissä veden kanssa ohuemmaksi
 • Tyydyttyneitä öljyjä esim. prepoona ennen pesua tai syvähoitona muuten (esim. kookosöljy, risiiniöljy, auringonkukkaöljy)
 • Satunnaisia proteiinihoitoja
 • Syväpuhdistuksia säännöllisesti (esim. savihoito, omenaviinietikka)
 • Shampoopesua säännöllisesti (low-poo) hoitoainepesun rinnalla
Jos hiuksesi ovat korkeahuokoiset, suosi esim:
 • Tuhdimpia tuotteita joissa on paljon hoitavuutta (vuodenaikojen mukaan enemmän tai vähemmän)
 • Jätettävää hoitoainetta
 • Säännöllisiä proteiinihoitoja ja proteiinia sisältäviä tuotteita
 • Monityydyttymättömiä öljyjä suojaamaan hiuksissa olevaa kosteutta (esim. pellava-, avokado-, kurpitsansiemenöljyt)

Korkeahuokoisuuden voi saada muutettua hyvin hoitamalla ja välttämällä enempiä vaalennuksia tai muita toimenpiteitä jotka hiusta rasittavat ja kuivattavat. Samalla tavalla matalahuokoisuus voi muuttua korkeahuokoisuudeksi. 

Keskihuokoiset hiukset niin kuin edellä kerroin, ovat helpoin huokoisuuslaatu sillä ne kestävät monenlaista tuotetta ja toimintaa ja ovat siksi vaivattomimmat. Öljyjä joita kannattaa suosia ovat esim. argan-öljy, seesamöljy ja manteliöljy. Tuotteissa voi käyttää sekä paksumpia, hoitavampia tuotteita mutta myös ohuita nestemäisempiä. Nämä hiukset ovat vähään tyytyväiset MUTTA voivat toki heilahtaa korkeahuokoisuuden puolelle liian rajuilla käsittelyillä, rankoilla värjäyksillä tai vaikkapa auringon paahteella.

Ihanaa mielestäni on se että kukaan, kukaan, kukaan ei pakota minua mihinkään. Voin hoitaa tai olla hoitamatta hiuksiani! Kaikki on kiinni minusta. Kaikki tuska minkä koen hiuksiini liittyen (kyllä - välillä olen suorastaan huutanut: "Mitä te oikein haluatte?!?") ja kaikki ilo myöskin on oman valintani tulosta, omien päätösteni ja päättämättä jättämisten, tekojen ja tekemättömyyksien tulosta.

Minulla on koko ajan valta tehdä muutoksia suuntaan ja toiseen. Jotenkin todella mahtavaa.

Mitä enemmän seuraan toisten julkaisuja esim. instagramissa, sitä suurempi paine on tehdä jotain enemmän mutta kun palaan taas omien hiusteni äärelle ja teen valintani ja päätökseni niiden mukaan, olen rauhallisempi. Tämä ei tarkoita etteikö olisi hyvä seurata muita, vaan juuri sitä että sinun hiuksesi ovat sinun hiuksesi - ota vinkkejä vastaan sieltä ja täältä mutta sen jälkeen keskity siihen jonka juuret on sun päässä 🥰

Kiharahius luonnollisessa tilassaKuva: hiukseni paljaina ilman mitään muuta pesun jälkeen kuin herneen kokoinen nökäre Sumilayin jätettävää hoitoainetta. Lempeästi kuivatettu suureksi osaksi ilmakuivaamalla, loput diffuuserilla. Pesu tehty Sumilayin hoitoaineella. Kaksi tuotetta siis. Kaikenlaisia kommervenkkejä on kuitenkin matkaan mahtunut .. ja tulee mahtumaan! 

Tätä kirjoittaessani on keväinen perjantai ja illalla on rantasaunan aika sekä hiustenhellimishetki. Laitan naamion päähän ja huuhtelen lopuksi hiukseni keräämälläni sadevedellä. Maalla asumisen riemuja!

Seuraavaan kirjoitukseeni kerään usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin vastauksia,

pysy siis kuulolla 💛


Mariia

1 kommentti

Sirkka Markkola
Sirkka Markkola

Mitä aineta sisältää ? onko lisättyä Parfynia

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.