Q&A - kysymyksiä ja vastauksia - Sumilayi Suomi

Q&A - kysymyksiä ja vastauksia

1 kommentti

Mariia bloggaa Sumilayin blogissa kiharan hiuksen metodista, hoidosta, tuotteista ja kokemuksista jakaen parhaat vinkkinsä.

Kysymyksiä kiharasta hiuksesta

Riippumatta siitä oletko kiharamatkasi alussa vai jo jonkin aikaa tai jopa pidempäänkin aiheeseen paneutunut, on aika mahdotonta välttää kysymysmerkkejä. Laine- ja kiharapäiviä on yhtä monenlaisia kuin on .. no- päiviä, joten kyllähän niihin aiheita kysymyksille mahtuu!

Juuri kun olet ehtinyt ajatella että olet päässyt surffaamaan kunnon laineella (tai kiharalla) niin joku kummallisuus vaanii seuraavassa pesupäivässä ja sotkee kaiken. Tai ilmassa on enemmän, vähemmän, enemmän kosteutta, ioneja, sähköä, pölyä, JOTAIN ja lisäksi seuraamasi kiharagurut ovat taas keksineet uuden tavan tai tuotekombon hiustesi iloksi etkä voi olla sitäkin testaamatta ja sitä paitsi juuri edellisellä viikolla lanseerattiin 123 uutta CG-tuotetta joista vähintään kymmentä on päästävä kokeilemaan. Ja kirsikkana kakun päälle; lähikauppa on ottanut valikoimiin satiinipyyhkeet, ei vaan oliko ne mikrokuitutyynyliinoja?!

Puuh!

Otetaanpa siis hetki vastauksille joihinkin kysymyksiin. 

K: Kuinka kauan pitää olla CG että hiukset ovat ok ja voin vain pestä ja sillä hyvä?

V: Sellaista aikamäärettä tässä hommassa ei ole! Luonnontaipuisa ja kihara hius elää aina tietyllä tavalla omaa elämäänsä ja vaikkakin voit saada sen hoitoon helppoutta ajan saatossa ja ymmärryksen lisääntyessä, voi se silti käyttäytyä eri tavalla eri paikoissa, eri pesukertoina, eri vuodenaikoina. Mikään eikä kukaan tosin estä sinua olemaan Wash&Go eli kaikki aiheeseen liittyvä panostus on ihan sinusta kiinni.

K: Miten on mahdollista että hoitoaineella voi pestä hiukset?

V: Hoitoainetta käytetään pesuun hyvin eri tavalla kuin mihin olet shampoon kanssa tottunut. Shampoossa on peseviä aineita, tensidejä jotka ikäänkuin riisuvat hiukset vieden niistä rasvan ja lian. Valitettavasti kuivuuteen taipuvaisille luonnonkiharoille hiuksille tämä tarkoittaa ikuista kierrettä jolloin hius jää pesun jäljiltä kuivaksi, siihen laitetaan paljon esim. silikonipitoista hoitoainetta joka lässäyttää hiukset ja saa ne rasvoittumaan taas varsin nopeastikin.

Silikonittomat, alkoholittomat hoitoaineet jota cg-metodissa käytetään pesuun perustuvat enemmän mekaaniseen puhdistukseen eli työn tekee pesijän sormet. Kun hoitoaine yhdessä veden kanssa emulgoidaan (eli sekoitetaan/yhdistetään nämä kaksi) saadaan sormin hiusten tyveä hieromalla aikaan puhdistus. Aikaa tähän kannattaa käyttää viitisen minuuttia sillä muuten tiedossa voi olla l ä h m ä.

K: Kokeilin hoitoainepesua mutta hiukset tuntuvat tosi lähmäisiltä

V: Oletko alkuvaiheessa matkallasi? Monesti alussa kun ei oikein ole vielä saanut hiuksia tajuamaan muutosta eikä itsekään ihan tiedä mitä, milloin ja millä tehdä, voi hoitoainepesu olla haastava toteuttaa. Itselleni matalahuokoisilla hiuksilla toimi alkuun paljon paremmin hellävarainen metodin mukainen shampoo. Myöskin jos hoitoaineesi on liian paksu ja hoitava, ei se välttämättä toimi pesuun yhtä hyvin. Kannattaa siis valita pesuun kevyempi ja hoitoon hieman paksumpi tuote. Kokeile hoitoainepesua uudestaan aina välillä ja opettele tekemään se huolella. Jonain päivänä saatat yllättyä iloisesti. Itse pärjäisin nykyään vallan mainiosti pelkällä hoitsikalla mutta laiskuuden takia pesuväli venyy ajoittain jolloin "pakko" hieman avitella likaa hiuspohjasta shampoolla.

Hiukseni ennenkuin aloitin lowpoo hoitoaineiden käytönKuva: Helmikuu 2019 ennen kuin aloin käyttää low-poo shampoota. Hiukset olivat hoitoainepesuista ja liiasta tuotteiden käytöstä raskaat, lähmäiset ja pörröiset!

K: Mistä tiedän mitkä eri tekniikat toimivat omille hiuksilleni?

V: Tekniikoita on tosiaan paljon ja koko ajan joku keksii taas uuden twistin olemassa oleviin. Selvittele eri vinkkejä hyödyntäen mahdollisimman paljon millaiset omat hiuksesi ovat (huokoisuus, kuivuus, proteiininsieto, tiheys, kunto..) niin saat myös sitten helpommin selville millaiset tekniikat sinulle saattaisivat toimia. Esim. jos hiuksesi ovat kuivat ja pörrööntyvät helposti, voit hyötyä "rukoilevat kädet"-tekniikasta (praying hands) tuotteiden levityksessä niin et riko laineen/kiharaan muotoa tai jos hiuksesi ovat matalahuokoiset ja laineikkaat, kannattaa kokeilla hoitoaine-vaiheessa "kulho-metodia" (bowl method) tai hoitoaineen puristelua (squish) saadaksesi mahdollisimman paljon kosteutta hiuksiin.

Kokeilemalla löydät omat toimivat tekniikat. Tekniikkasi voi olla myös "en todellakaan käytä mitään tekniikoita." 

K: Miten löydän sopivat tuotteet tuoteviidakosta?

V: No, tähän on useampi tulokulma. Voit aloittaa edullisista markettituotteista ja kuulostella niiden kautta millaiset hiuksesi ovat ja mitä ne tarvitsevat. Voit myös panostaa heti pariin laadukkaaseen tuotteeseen ja toivoa että ne sopivat hiuksillesi. Tässä tietenkin pettymyksen vaara on suurempi jos käykin niin että koko homma lakkaa kiinnostamasta hetken kuluttua tai tuotteet ovat täysin vääränlaiset. (Voivat käydä kyllä kun hiuksissasi on tapahtunut muutosta joten pidä niistä kiinni joka tapauksessa!) Jos luontaiskosmetiikka ja ekologisuus ovat sinun juttusi, valitse sieltä muutama. Minkä tahansa ajatuksen kanssa liikkeelle lähdetkään, yritä pitää homma simppelinä! Jos kylppäristäsi löytyy 20 eri purkkia ja käytät niitä kaikkia heti kättelyssä, on todella haastavaa alkaa selvittää mikä toimii ja mikä ei jos jotain selvitettävää ilmaantuu! Myöskin jos olet jo pitkään ollut metodilla eikä yhtäkkiä hiukset enää tunnu hyvältä, pääset todella paljon helpommalla jos tuotteita on käytössä vähemmän. Rajaa siksi ainakin haasteita kohdatessasi käytettävät tuotteet minimiin selvitystyön ajaksi.

Meitä on moneen lähtöön eikä vääriä tapoja tuotehankintoihin ole. Kukin tyylillään.

Vanha kuva siitä, kuinka paljon tuotteita minulta löyty pesuhuoneessa

Kuva: jonkun aikaa omassa kylppärissäni oli tuotteita (minun mittapuullani) paljon! Pikkuhiljaa karsiutui pois iso määrä täysin sopimattomia tuotteita. Tällä hetkellä käytössä muutama tuote.

K: Ajattelen luontoa enkä halua lotrata vedellä ja kemikaaleilla. Joudunko hylkäämään metodin?

V: Et suinkaan! Vaihtoehtoja toteuttaa hiusten hoitoa metodilla on lukemattomia! Vettä ei tarvitse lotrata missään tapauksessa, sen kulutus ei millään lailla liity metodiin mutta saattaa olla asia jonka näkee esim. joissain kiharavideoissa joissa pesurutiineja on kuvattu suihkun alla. 

Vedenkulutusmittarina itseäni esimerkkinä käyttäen: pesen hiukset n. viiden-kuuden päivän välein ja teen sen erillisenä muusta suihkuttelusta. Vettä kuluu hiusten kasteluun, pesuhoitsikan poishuuhteluun ja hoitoaineen puristeluun (joko kulhoa käyttäen tai hanaa tarvittaessa hieman avaten) sekä poishuuhteluun. Hana on väliaikoina kiinni. Itseni pesuun en kuluta vesijohtovettä juuri ollenkaan sillä homma onnistuu rantasaunassa ja lampivedellä + biohajoavalla saippualla (kevät-kesä-syksy). 

Aineiden "lotraaminen" on myös ihan sinusta kiinni. Vähimmillään tarvitset tosiaan pari tuotetta jotka voivat oikein hyvin olla ekologisia.

Vesikuva

K: Saanko koskaan enää harjata hiuksiani? Entäs käyttää suoristusrautaa?

V: Harjaamista raastavilla harjoilla tai tiheillä kammoilla ei suositella mutta se ei tarkoita että ne tulee hylätä kokonaan vaan sitä että kannattaa valita hiuksille hellemmät välineet. Sopivia harjoja ja kampoja on monenlaisia ja voit käyttää niitä hiuksistasi riippuen joko kun hiukset ovat märät tai niissä on naamio/hoitoaine tai jopa kun hiukset ovat kuivat. Sopivat harjat ovat harjaksiltaan pehmeitä ja kammat harvapiikkisiä. Niitäkin käyttäessä on kuitenkin hyvä miettiä kuinka niitä käyttää eli harjata hellästi ja aina alhaalta ylöspäin, ei raastaen tyvestä latvaan.

Suoristusraudan kanssa miettisin asian hiusten kunnon kautta. Oletko jo ollut jonkun aikaa metodilla ja hiukset ovat selvästi "elpyneet?" Tässä tapauksessa et tee harvakseltaan suoristamalla tuhoa mutta jos sen sijaan hiuksesi ovat rutikuivat ja kärsineet, pitäytyisin suoristusraudan käytöstä. Alkuperäiseen Lorraine Masseyn metodiin se (sen enempää kuin minkäänlaiset harjatkaan) ei tokikaan kuulu missään vaiheessa. Itsestä taas kiinni kuinka haluaa noudattaa metodia eli oletko metodilla vai "mukautetulla" metodilla. Itse ainakin enemmänkin mukautetulla sillä tavoistani usea on alkuperäiseen metodiin kuulumaton vaikkakin hiuksilleni hyvää tekevä.

Muutama harja, joka minulla on käytössä
Muutama harja, joka minulla on käytössäKuvat: muutama harja jotka Itselläni on käytössä; Sumilayin päänahan hierontaan sopiva harja sekä toinen jota käytän yleensä pesun yhteydessä. "Behairful brush", musta harja käytössä myös pesun yhteydessä.  vielä yksi löytyy lisäksi - "wetbrush" jota kylläkin käytän eniten myös kuiviin hiuksiin (ei kuvaa).

K: Urheilen paljon ja hikoilen. Miten voin yhdistää sen asian metodin kanssa? En ehdi joka kerta tehdä kaikkia "toimenpiteitä."

V: Ei missään nimessä tarvitsekaan tehdä joka kerta kaikkia toimenpiteitä. Jos hiuksesi ovat lyhyet, voit ne toki huuhtoa urheilun jälkeen mutta hiki ei ole sellaista likaa mitä tarvitsee jynssätä irti joten todellakin huuhtelu riittää ja jos hoitotuotteita käytät niin ihan vaan normaalisti levittäen, ilman kulhoja, lutsutteluita tai muita. 

Jos hiuksesi ovat pitkät, mieti voisitko antaa hien kuivua ja vain freesailla jollain hoitotuotteella kiharoita ja/tai pitää hiukset kiinni seuraavaan pesuun? Jos päätät kuitenkin kastella niin samat sanat kuin lyhyillekin; yksinkertaisuus kunniaan! Pidemmän kaavan mukaiset hoidot sitten kun on enemmän aikaa. 

Kannattaa muistaa että ensisijaisesti metodi on hiusten hyvinvointiin tähtäävä asia, ei pyrkimys päästä hius-missikisoihin.

K: En löydä sopivia tuotteita meidän kyläkaupasta

V: Se voikin olla haastavaa! Internetin ihmeellinen maailma kuitenkin pelastaa jos et halua lähteä suuremmille kauppa-apajille fyysisesti. Kotimaisia ja ulkomaisia verkkokauppoja on vaikka kuinka paljon ja varsinkin kotimaiset valitsemalla säästät postikuluissa. Tuotteista löytyy usein paljon käyttäjäkokemuksia joten et ihan joudu sikaa säkissä (ainakaan aina) ostamaan. 

K: Mistä tiedän tarvitseeko mun hiukset proteiinia?

V: Muutamia asioita jotka auttavat määrittämään tarvetta: Onko hiuksesi käsitellyt, kuivat  ja helposti katkeilevat? En suosittelisi mitään proteiinipitoisia tuotteita ennen kuin saat kosteutta hiuksiisi. Voi olla että kunnon leikkaus jolla pahimmat kuivat, mahdollisesti vaurioituneet hiukset saisi pois olisi hyvä. Tai ainakin runsaasti hoitavia, kosteuttavia tuotteita ja hiusnaamioita säännöllisesti. 

Onko hiuksesi hyvässä kunnossa mutta kiharat eivät pysy ja hiukset tuntuvat veltoilta ja vähän niin kuin "muhjuisilta?" Todennäköisesti tarvitset proteiinia. Aika usein korkeahuokoiset hiukset hyötyvät säännöllisemmästä proteiinin käytöstä ja matalahuokoiset harvemmasta. Jos ajattelen omia hiuksiani (matalahuokoiset), tarvitsen todella harvoin proteiinia ja silloinkin hyvin varovasti. Olen useamman kerran sekoittanut tasapainon luullen että hiukseni kaipaavat proteiinia kun itseasiassa kyse onkin ollut sopimattomasta aineosasta joka oli saanut hiukseni epätasapainoon (kuivan ja elottoman oloiseksi ja karheaksi)

Yleisvinkki: kun hiukset ovat tasapainossa, ne ovat jäntevät, kihara pysyy muodossaan eikä hiukset merkittävästi pörröönny (sitä on kuitenkin jonkun verran lähes aina!). Hiukset venyvät venyttäessä jonkun verran ja palautuvat sitten. Jos niissä on liikaa proteiinia ne katkeavat helposti sekä ovat kuivat, kovat ja karheat. (Eli kosteuta) Jos niissä on liikaa kosteutta, ne tuntuvat varsinkin märkänä tosiaan muhjuisilta, venyvät paljon ennen kuin katkeavat, saattavat pörrööntyä. (Lisää proteiinia)

 luulin tarvitsevani proteiinia vaikka kyse olikin ihan muusta.Kuva: luulin tarvitsevani proteiinia vaikka kyse olikin ihan muusta. Tässä siis väärinymmärryksen seurauksena proteiiniöverit (jonka mun hiuksiin saa aikaiseksi to-del-la helposti!)

K: En osaa englantia. Mistä löydän tietoa suomeksi?

V: Netti on pullollaan esim. blogikirjoituksia aiheesta, löytyy artikkeleita tuotteista, yleisasiaa ja paljon muuta. Helpointa kuitenkin on että liityt Facebookin Curly Girl Suomi-ryhmään. Siellä on valtava määrä tietoa ihan kaikesta!! Etkä ole yksin 💖

K: Olen ollut pitkään metodilla ja nyt hiukset ovat jotenkin oudot eikä mikään tunnu toimivan niin kuin ennen

V: Oletko tarkistanut huokoisuuttasi viime aikoina? Voisiko siinä olla tapahtunut muutosta? Ovatko hiuksesi kasvaneet niin että vanha hiusta (jolla aloitit) ei enää ole? Tällöin varsinkin voi olla että huokoisuus on muuttunut ja sen myötä hiusten tarpeet.

Oletko käynyt kampaajalla pitkään aikaan? Mallin ylikasvaminen voi saada aikaan vaikutelman oudoista hiuksista jos hiuksissa on esim. paljon pituutta ja painoa jolloin hiukset eivät jaksa pysyä kiharoina samalla tavalla kuin ennen. Oletko tutkinut tuotteitasi, voisiko olla joku aineosa joka on ennen toiminut mutta hiuksesi eivät enää pidäkään siitä lainkaan? Panostatko hiuksiisi nyt saman verran kuin aiemmin? Tottuminen metodiin on ainakin omalla kohdallani tarkoittanut myös laiskistumista jolloin en toki voi odottaa samaa lopputulosta kuin suurella panostuksella. 

K: Laineikkaat hiukseni eivät ole muuttuneet kiharoiksi. Teenkö jotain väärin?

V: En usko että teet. Monesti alkuvaiheessa hiukset voivat olla niin huonossa kunnossa ettei itsekään tiedä millaiset ne oikeasti ovat. Saatetaan huomata taipuisuutta, jopa kihartuvuutta mutta ei ehkä sen enempää. Kun hiukset alkavat elpyä, pääsee totuus esiin pikkuhiljaa. Itselläni tämä tarkoitti sitä että hiukset selvästi näyttäytyivät niinä kiharoina joka niissä oli jo pitkään ollut mutta oli väärillä tuotteilla ja tavoilla "piilotettu." Hiukseni eivät siis muuttuneet kiharoiksi vaan pääsivät esiin. Jos hiuksesi ovat olleet  laineilevat jossain väärien tapojen alla, voivat ne korjaantuessan olla ainoastaan laineet, ei kiharat. Hiuksen muoto riippuu hiustupen muodosta. Jos tuppi on pyöreä, on hius suora. Mitä soikeampi tuppi on, sitä kiharampi se on. Ainoastaan hiuksen kuntoon voi siis vaikuttaa hoitorutiineilla. Jatka laineikkaiden hiustesi hoitoa ja nauti laineistasi!

Kuva ennen kiharan hiuksen metodiaKuva: ennen metodia olisi voinut äkkiseltään ajatella että minulla oli laineet mutta kun tarkemmin katsoo ja mietin hiusteni käyttäytymistä esim. märkänä, on ihan selvää että kiharat siellä oli piilossa.

K: Tarvitsenko diffuuserin?

V: Et. Mutta saatat haluta sen 😄😉 Diffuuseri on siis kuivaaja jossa on suukappale joka hajottaa ilman laajemmalle alalle ja johon kiharat/laineet saa kerättyä niin ettei kuivausilma pöllytä niitä ympäriinsä ja hajota kuivuvia hiuksia pörröisiksi. Diffuuserilla lyhennät myös kuivumisaikaa jolla on merkitystä varsinkin jos hiuksesi ovat pitkät, paksut ja matalahuokoiset. Diffuuserilla voit saada kiharat lisäksi pysymään tiukempina kuin vapaasti kuivuessa koska veden paino ei vedä niitä alaspäin. Voit korvata diffuuserin tavallisella siivilälläkin. Siihen saat kerättyä hiukset osio kerrallaan suojaan kuivaajan pöllytykseltä.

diffuuserilla kuivattelua.

Kuva: diffuuserilla kuivattelua. Aikaa menee alusta loppuun mulla n. 40 min. mutta usein annan kuivua ensin vapaasti ja loput diffuuserilla.

K: Miten saan hiuksiini "clumpsit?"

V: Sitkeällä hoidolla ja kosteuttamisella. Oman kokemukseni mukaan kun hiukset olivat vielä ihan epätasapainossa ja hoitorutiinit vasta harjoitteluasteella, ei hiuksia oikein tahtonut saada klumpseiksi. (Hassu sana, mutta siis sellaisiksi yhtenäisiksi laine-/kiharapatukoiksi joiksi hiukset hoidettaessa märkänä parhaimmillaan hakeutuvat). Pikkuhiljaa kun vaan jatkoin rutiineja ja opin myös hyödyntämään harjaa märkiin hiuksiin, alkoi klumpsit muodostua.

harjan avulla aikaansaatuja klumpseja
klumpsit kuivissa hiuksissa

Yläkuva: harjan avulla aikaansaatuja klumpseja (hoitoaine on vielä päässä tässä vaiheessa).

Alakuva: klumpsit kuivissa hiuksissa

K: Onko sulla Mariia aina ollut kiharat hiukset?

V: Eipä ole. Hiustupin muodossakin voi elämän varrella tapahtua muutos 😄 Olin teininä pulassa taipuisten hiusteni kanssa. Muutama pyörre vielä sekaan ja tuska oli valmis. Vasta ihan aikuisena hiukseni alkoivat kihartua (raskaudet eivät liittyneet asiaan) ja minä tyttö suoristin niitä hullun kiilto silmissä!! Jossain vaiheessa luovutin ja siirryin ilmakihartimeen joka siloitti pörröistä pintaa - aina siihen asti kun astuin kosteaan ulkoilmaan. Metodi tuli kuvioihin kun olin aivan näännyksissä hiusteni kanssa. Pelastukseni! Ilo olla nyt tässä ❤

vasemmalla jälkeen, oikealla ennenKuva: vasemmalla jälkeen, oikealla ennen

Tässäpä kysymyksiä ja vastauksia! Näitä tulee lisää sitä mukaa kun edellisiin vastaa, eivät lopu kesken niin kuin alussa sanoin.

Nyt, ihanaa päivää sinulle!

Pysy kuulolla, seuraavalla kerralla taas jotain muuta.


Mariia ☀️




1 kommentti

Glikeria Helander
Glikeria Helander

Hei, kiitos hyvistä neuvoista. Itse olen GC- metodissa vasta aloittelija. Sen huomasin kun tilasin Sumilayit 😁 Hiukset ovat kuitenkin jo kolmen pesukerran jälkeen huomattavasti paremmassa kunnossa. Pyytäisin tarkennusta siihen kuinka käytät harjaa saadaksesi klumpsit??? En oikeastaan edes tiedä mitä ne on mutta kuvan perusteella ilmeisesti se tarkoittaa korkkiruuvikiharoita 😁 olisiko tästä tekniikasta esim. Videota?
Kiitos paljon 🤗

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen kuin ne julkaistaan

Tämä sivu on suojattu hCaptcha-tunnistuksella, ja hCaptchan tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.